Zaboravljeni suncokretov med

 

Suncokret je jedna od, nama verovatno, najbolje znanih biljaka.

Obzirom da ne može da preživi zimu, sadi se svake godine s proleća, da bi, početkom Jula, naše plodne ravnice krasili zasadi raskošnih žutih cvetova koji tokom celog dana prate Sunčeve tragove.

Svaki cvet je sastavljen od nekoliko stotina do hiljada malenih cvetića koji nam u vrelim julskim danima i s prvom jutarnjom rosom, na temperaturama 24 – 30 °C, daruju najviše nektara.

Razmaženi sveprisutnošći ove blagorodne biljke, naši ljudi, dugo godina unazad previđaju superiornost suncokretovog meda u odnosu na druge monoflorne vrste, retko za njim posežući kada traže nešto zdravo za sebe i svoju porodicu.

Da li ste znali?

Od 2003. Godine u japanskim školama je kao obavezan aspekt ishrane, priopisan obavezan unos meda u količini 50gr dnevno. Preko 50% tog unosa je upravo suncokretov med!

Suncokretov med je jedinstvene, intenzivno žute boje. Krasi ga sveža, floralno-voćkasta, nežna aroma, umerene slatkoće, bez prizvuka gorčine u završnici ( po čemu ćete i razlikovati sirovi suncokretov med u odnosu na plagijate !!! ).

Zbog izuzetno visokog sadržaja polena a niskog sadržaja saharoze, potpuna kristalizacija suncokretovog meda dešava se brzo, već 3 do 6 nedelja nakon vrcanja, dajući fine sitne kristale koji se duže  tope u ustima i miluju nepce svojom bogatom aromom.

Za suncokretov med, slobodno možemo reći da, što je brži proces kristalizacije, to je med nutritivno vredniji!!!

Suncokretov med

U APITERAPIJI suncokretov med ima važno mesto

  • Ovo je vrsta meda koja se, možda i najviše od strane lekara, preporučuje deci i starijoj populaciji, pre svega zbog njihovih energetskih potreba, kao i snažnog imunomodulatornog i imunostimulišućeg dejstva koje ima.
  • Obilje enzima iz polena a nizak procenat saharoze, čini ga blagorodnim za digestivni trakt, pre svega kod problema sa lošim varenjem, gasovima i nadutošću, te kod inflamatornih bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis).

LEK ZA SPASTIČNU OPSTIPACIJU:

  • 1/3 suncokretovog meda pomešati sa 2/3 bundevine pulpe ili potaža od bundeve i jesti 5x dnevno 4 supene kašike ove mešavine…

ZA DETOXIKACIJU I ČIŠĆENJE CREVA:

  • Pomešati 400 g suvih kajsija, 400 g suvih šljiva i pakovanje sene sa 200 gr suncokretovog meda zagrejanog do 30° C i temeljno promešati. Konzumirati 1 kafenu kašiku sat vremena posle večere. (pre upotrebe mešavine konsultovati svog doktora zbog prisustva sene u mixture!)
  • Zbog visokog sadržaja antioksidanasa preporučuje se kod svih vrsta nazeba i gripa gde redukuje simptome kao što su kašalj, gušobolja, hipersekrecija.

PROTIV NAZEBA I GRIPA:

  • Potrebno je u soku od 1-1,5 limuna rastvoriti 100 gr suncokretovog meda i konzumirati po jednu kašiku 3 puta dnevno.
  • Pomešan sa vodom ili sokom od aloe vere i ispiranjem ciljanih površina ovom mešavinom tretiraju se različite vrste dermatitisa, rinitisa, sinuzitisa, te se ubrzava zaceljivanje rana.

ZA RAST KOSE I TRETMAN PATOLOŠKIH STANJA KOŽE I SLUZNICE:

  • Od suncokretovog meda pravi se maska koja potpomaže rast kose i to tako što 1/5 smeše čini suncokretov med a 4/5 pulpa crnog luka. Ovu masku potrebno je umasirati u koren dlake i ostaviti da deluje 30 min , nakon čega isprati toplom vodom. Osobe sa suvom i ostećenom kosom , mogu u ovu prirodnu masku dodati nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Imajte u vidu kada, sledeći put sa nepoverenjem budete gledali u ovu teglu zlatno žute boje, da je “Miss Sunshine” sirovi, negrejani, nefiltrirani i neprocesuirani suncokretov med blagodet, koju ste dužni da pružite svom organizmu.

Dozvolite da do svake vaše ćelije dospeju vitamini, minerali, aminokiseline i slasti iz ove božanske namirnice.

Sa ljubavlju za Vas, proizvode pčele.

Vaš “HONEY BEE GOOD”, Poljoprivredno gazdinstvo Bokić

Dr Jelena Bokić

Da li ste znali?

U SAD I Kanadi, zbog sve veće upotrebe genetski modifikovanog suncokretovog semena u cilju većeg prinosa, dobijen je suncokret koji gotovo ne medi, te se suncokretov med u ovim zemljama praktično ne dobija.

Tags: