Zašto nam je bitno?
Sirovi med je med koji je apsolutno prirodan, neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran i baš onakav kakvim ga pčele za nas proizvode, bez ikakve naknadne obrade.
Sirovi med se ne kvari!
Često nas pitate: “Šta je to uopšte sirovi med? Zašto je to toliko bitno?”
Sirovi med su još drevni Egipćani smatrali hranom večnosti.
Ljudi, kako u svetu, tako i kod nas, najčešće nisu upoznati šta je to što čini toliku razliku između prirodnog sirovog i prirodnog procesuiranog meda, sa kojim se najčešće i susrećemo. Ovo poslednje, naravno ukoliko imamo sreće da uopšte nađemo pravi prirodni med, a ne plagijate.
Nakon što skupe slatki cvetni nektar, pčele ga u svom stomaku mešaju sa posebnim enzimima, pre svega glukooksidazom, razlažući ga na sastavne komponente: glukonsku kiselinu, hidrogen peroksid i brojne vitamine (b1, b6, b12, c, e), minerale (mg, ca, se), enzime, aminokiseline, fitonutritijente, prebiotike i probiotike. Količina I sastav komponenti varira u zavisnosti od biljke iz koje se nektar dobija, i koji mu i daju jedinstvena organoleptička, nutritivna i lekovita svojstva.
Mešanjem, zagrevanjem, najčešće pasterizacijom i drugim vrstama obrade meda nakon vrcanja, dolazi do denaturacije enzima i aminokiselina, kidanja intramolekulskih veza, te dobijeni, procesuirani med ni približno ne sadrži sva ona nutritivna i lekovita svojstva kojima obiluje sirovi med.
U sirovom medu mogu se naći svi oni elementi koji su prirodno prisutni u košnici:
od ostataka pčelinjeg voska, polena, propolisa, pa sve do partikula samih pčela. To je med koji se direktno po otvaranju poklopčića na saću cedi i sipa u tegle, bez ikakve naknadne obrade, prečišćavanja, mešanja, naravno, uz optimalne, vrhunske higijenske uslove.
S druge strane komercijalni med podleže procesu ultrafiltracije. U pitanju je proces kojim se otkalnjaju svi gorepomenuti elementi, kao i mehurići vazduha, usled čega med duže ostaje u tečnom staklastom stanju. Nakon toga se vrši postupak pasterizacije, kojim se osim potencijalnih zagađivača. otklanjaju i svi vitamini, enzimi, fitonutritijenti i dr.
Sirovi med sadrži preko 22 aminokiseline, 30 minerala i širok spektar vitamina i enzima!
Ono što je još impresivnije, sirovi med sadrži preko 33 bioaktivnih komponenti biljaka, poznatih kao polifenoli, koji u organizmu imaju ulogu potentnih antioksidanasa, sa dokazanim antimikrobnim, antiinflamatornim i imunomodulatornim efektom, kao i snažnim antikancerogenim delovanjem na pojedine vrste malignih neoplazmi.
Komercijalni med, gorenavedenim postupcima naknadne obrade i usklađivanja ukusa i organoleptičkih svojstava, gubi većinu ovih dragocenih materija.
Komercijalni med stoga praktično ne sadrži polen!!!
U SAD je u jednoj studiji od 60 analiziranih medova, njih 75% apsolutno bilo bez tragova polena!