SIROVI MED, “MED KAKAV JE U KOŠNICAMA”

Zašto nam je bitno?

Sirovi med je med koji je apsolutno prirodan, neprocesuiran, nepasterizovan, nefiltriran i baš onakav kakvim ga pčele za nas proizvode, bez ikakve naknadne obrade.

Sirovi med se ne kvari!

Često nas pitate: “Šta je to uopšte sirovi med? Zašto je to toliko bitno?”

Sirovi med su još drevni Egipćani smatrali hranom večnosti.

Ljudi, kako u svetu, tako i kod nas, najčešće nisu upoznati šta je to što čini toliku razliku između prirodnog sirovog i prirodnog procesuiranog meda, sa kojim se najčešće i susrećemo. Ovo poslednje, naravno ukoliko imamo sreće da uopšte nađemo pravi prirodni med, a ne plagijate.

Sirovi med

Nakon što skupe slatki cvetni nektar, pčele ga u svom stomaku mešaju sa posebnim enzimima, pre svega glukooksidazom, razlažući ga na sastavne komponente: glukonsku kiselinu, hidrogen peroksid i brojne vitamine (b1, b6, b12, c, e), minerale (mg, ca, se), enzime, aminokiseline, fitonutritijente, prebiotike i probiotike. Količina I sastav komponenti varira u zavisnosti od biljke iz koje se nektar dobija, i koji mu i daju jedinstvena organoleptička, nutritivna i lekovita svojstva.

Mešanjem, zagrevanjem, najčešće pasterizacijom i drugim vrstama obrade meda nakon vrcanja, dolazi do denaturacije enzima i aminokiselina, kidanja intramolekulskih veza, te dobijeni, procesuirani med ni približno ne sadrži sva ona nutritivna i lekovita svojstva kojima obiluje sirovi med.

U sirovom medu mogu se naći svi oni elementi koji su prirodno prisutni u košnici:

od ostataka pčelinjeg voska, polena, propolisa, pa sve do partikula samih pčela. To je med koji se direktno po otvaranju poklopčića na saću cedi i sipa u tegle, bez ikakve naknadne obrade, prečišćavanja, mešanja, naravno, uz optimalne, vrhunske higijenske uslove. 

S druge strane komercijalni med podleže procesu ultrafiltracije. U pitanju je proces kojim se otkalnjaju svi gorepomenuti elementi, kao i mehurići vazduha, usled čega med duže ostaje u tečnom staklastom stanju. Nakon toga se vrši  postupak pasterizacije, kojim se osim potencijalnih zagađivača. otklanjaju i svi vitamini, enzimi, fitonutritijenti i dr.

Sirovi med sadrži preko 22 aminokiseline, 30 minerala i širok spektar vitamina i enzima!

Ono što je još impresivnije, sirovi med sadrži preko 33 bioaktivnih komponenti biljaka, poznatih kao polifenoli, koji u organizmu imaju ulogu potentnih antioksidanasa, sa dokazanim antimikrobnim, antiinflamatornim i imunomodulatornim efektom, kao i snažnim antikancerogenim delovanjem na pojedine vrste malignih neoplazmi.

Komercijalni med, gorenavedenim postupcima naknadne obrade i usklađivanja ukusa i organoleptičkih svojstava, gubi većinu ovih dragocenih materija.

Komercijalni med stoga praktično ne sadrži polen!!!

U SAD je u jednoj studiji od 60 analiziranih medova, njih 75% apsolutno bilo bez tragova polena!

Med

Raw is the best!!!

Zašto je sirovo najbolje?

Istraživanja univerziteta u Vajomingu ukazuju na signifikantnu vezu između konzumiranja sirovog meda i zdrave regulacije telesne mase. Konzumiranjem meda umesto industrijskih šećera, smanjuje se nivo šećera u krvi, čime se izbegavaju insulinski skokovi i iscrpljivanje pankreasa, te deponovanje ugljenih hidrata u formi triglicerida i masnih naslaga. Sirovi med takođe, aktivira hormone koji suprimiraju apetit!

Svojim imunomodulatornim dejstvom, samo sirovi med može vas osloboditi neprijatnih simptoma polenskih alergija!
Kako to ako med sadrži upravo onaj polen koji nam izaziva tegobe?
Upravo tako!
Izlažući organizam idealnom miksu polena biljaka na koje smo alergični, iz sirovog meda i pčelinjih enzima, koji postoje samo u sirovom medu, vrši se postepena desenzibilizacija organizma, bazirana na principima imunoterapije.

Savršeno gorivo! Prirodni izvor energije za organizam!

Da li je objašnjenje potrebno??

Naučno dokazana veza između konzumiranja sirovog meda i višestrukog povećenja nivoa antioksidanasa u krvi – antioksidantni efekat, suprimiranje oksidativnog stresa ćelija “eliksir mladosti” , antimutageno, antiproliferativno, antikancerogeno svojstvo!

Poboljšava kvalitet sna, i to tako što stimuliše oslobađanje triptofana koji se potom u mozgu konvertuje u serotonin, a on potom u melatonin koji je hormon koji stimuliše zdrav, odmarajući, lekoviti i savremenom čoveku toliko potrebni – san.

Pomaže zaceljivanje rana, naročito ulkusa, koji teško zarastaju zahvaljujući enzimima i pre svega hidrogen peroksidu koji med sadrži. Kod opektina se obloge infuzovane medom nanose direktno na ledirano područje i menjanju na svakih 12h do 48h u zavisnosti od osobina samog organizma i okolnosti povređivanja, odnosno uzročnika infekcije.

Kombinacija meda i dži – ja (ghi) koristila se za tretiranje inficiranih rana do sredine devedesetih godina u bolnicama širom Azije.

Prirodni med

S ljubavlju za vas i nas proizvode pčele!

Vaš Honey Bee Good!
Poljoprivredno gazdinstvo Bokić

 

Dr Jelena Bokić