Lekoviti recepti na bazi  suncokretovog meda 

 

1. Lek za spastičnu opstipaciju:

1/3 suncokretovog meda pomešati sa 2/3 bundevine pulpe ili potaža od bundeve i jesti 5x dnevno 4 supene kašike ove mešavine.

2. Za detoxikaciju i čišćenje creva:

Pomešati 400 g suvih kajsija, 400 g suvih sljiva i pakovanje sene sa 200 gr suncokretovog meda zagrejanog do 30 °C i temeljno prmešati. Konzumirati i kafenu kašiku sat vremena posle večere. (pre upotrebe mešavine konsultovati doktora zbog prisustva sene u mixturi)

3. Protiv svih vrsta nazeba i gripa:

Potrebno je u sok od 1-1,5 limuna rastvoriti 100 gr suncokretovog meda i konzumirati po jednu kašiku 3 puta dnevno.

4. Tretiranje upalnih procesa na koži:

Pomešan sa vodom ili sokom od aloe vere i ispiranjem ciljanih površina ovom mešavinom tretiraju se različite vrste dermatitisa, rinitisa, sinuzitisa, te  se ubrzava zaceljivanje rana.

5. Maska za rast kose:

Od suncokretovog meda pravi se maska koja potpomaže rast kose i to tako što 1/5 smeše čini suncokretov med a 4/5 pulpa crnog luka. Ovu masku potrebno je umasirati u koren dlake i ostaviti da deluje 30 min, nakon čega isprati toplom vodom. Osobe sa suvom i ostećenom kosom , mogu u ovu prirodnu masku dodati nekoliko kapi maslinovog ulja.

6. Slatki suncokretov puter:

2,5 šolje suncokretovog zrna pomešati sa punom supenom kašikom suncokretovog meda i 4 kašike kokosovog ulja, staviti u blender i blendirati oko 60 sec dok se ne dobije željena konzistencija. Predivna gluten free poslastica!

 

Za one koji žele više… Sledi nastavak…

Dr Jelena Bokić

 

Tags: