Opis
Perga
Perga ili pčelinji hleb, najkvalitetnija je materija koju možete dobiti iz košnice, jer predstavlja “obrok koji pcela pravi za sebe” . Naime, pčela ne konzumira polen svež već njegove granule skladišti u prazna okna saća i meša ih sa svojim digestivnim enzimima, nektarom i voskom, dodajući na vrhu
kap meda te sve to zapečati.
Ova smesa podleze procesu fermentacije i nakon 3 meseca nastaje PERGA!
U poredjenju sa polenom ima neuporedivo veću lekovitu moć, te višestruko veće količine:
- Vitamina A, B, C, E, K i mnogih drugih
- Enzima
- Minerala (kalijum, cink, magnezijum, kalcijum, gvozdje, selen…)
- Aminokiselina (koje se zahvaljujući procesu fermentacije izuzetno lako resorbuju u organizmu)
- Biofenolnih jedinjenja: kvercetin, mircetin,herbacetin glikozid
- Proteina
- Nezasićeniih masnih kiselina
Izuzetni lekoviti efekti postižu se kod:
- Teških oboljenja jetre
- Demencije
- Tegoba sa štitnom žlezdom;
- Svih vrsta maligniteta (naročito se preporucuje za saniranje neželjenih efekata hemio i radioterapije)
I u mnogim drugim oboljenjima ( uskoro više o pergi na našem blogu!)
Terapijska doza je 3gr dnevno , dok je na brojne bolesti moguće preventivno delovati sa 1 gr
perge dnevno
.
Vadjenje perge prilično je komplikovana procedura s tim da nje u košnici nema mnogo, a predstavlja jedini izvor hrane za mlade pcele.
Pergu iz naših košnica pakujemo u kutijice od 10 gr koje možete videti na slici.